Twoolives.gr

Ελαιόλαδο και Υγεία

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 3ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Το 2018 έγινε στην Ισπανία το 3ο Διεθνές συνέδριο για το ελαιόλαδο , την ελιά και την υγεία. Μερικά από τα συμπεράσματα , παρουσιάζονται παρακάτω:

  1. Το παρθένο ελαιόλαδο είναι το κύριο συστατικό και το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής αλλά και ένα πολύ υψηλής ποιότητας τρόφιμο εργαλείο στην προληπτική ιατρική .
  2. Οι δίαιτες που είναι εμπλουτισμένες με ελαιόλαδο συνεισφέρουν στην μείωση της σωματικής μάζας σε μεγαλύτερο βαθμό συγκρινόμενες με αυτές των χαμηλών λιπαρών και χαμηλών υδατανθράκων .Αρκεί καθημερινή χρήση 2-3 κουταλιών της σούπας στα φαγητά και όχι λήψη μέσω φαρμακευτικών σκευασμάτων.
  3. Το παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης
  4. Το παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλει στην καλύτερη καρδιοαγγειακή λειτουργία λόγω της αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης των φαινολικών συστατικών του, ειδικά στην οξείδωση της LDL
  5. Μελέτες έδειξαν ότι το παρθένο ελαιόλαδο συμβάλλει στην πρόληψη του μεταεμμηνοπαυσιακού καρκίνου του μαστού και του παχέος εντέρου.
  6. Επιδημιολογικές μελέτες έδειξαν ότι διατροφή με ελαιόλαδο ωε κύρια πηγή λιπαρών λειτουργεί προληπτικά για διάφορες μορφές καρκίνου.
  7. Άλλες μελέτες έδειξαν την αντιφλεγμονώδη δράση του ελαιολάδου σε αυτοάνοσα νοσήματα. Η κατανάλωση ελαιολάδου ,τέλος ,βοηθάει στην πρόληψη και θεραπεία διάφορων ανοσοφλεγμονών.

ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ COVID-19

Μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Jaen στην Ισπανία έδειξε ότι όταν το ελαιόλαδο ενσωματωθεί στην διατροφή μας, έχει προστατευτική δράση από ιούς που προσπαθούν να βλάψουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα.Ακόμη η κατανάλωση ελαιολάδου μειώνει τις φλεγμονές που προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα ειδικά των ανοσοκατεσταλμένων ασθενών.